Wegen van waarheid (fotogalerij)

Vertrekpunt is het gedicht ‘De samenspraak van de vogels’ van de Perzische dichter Farid ud-din Attar (ca.1145-ca.1221).
►Lees de inleiding ‘Wegen van waarheid’

Blader door het boekje ‘De samenspraak van de vogels’

De Samenspraak van de Vogels

De vogels willen wel op reis naar de Simoerg, hun koning die de waarheid zelf belichaamt. De Simoerg is echter onbereikbaar, verhuld in vele sluiers. Iedere vogel heeft zijn of haar eigen sluier waardoor het onmogelijk is om echt in verbinding te zijn met de Simoerg.
Toch heeft iedere vogel ook een idee. Een vonk in het hart en een veer, ergens gevonden: zó moet de Simoerg ongeveer zijn. Als de vogels dan toch op reis gaan om de Simoerg te vinden, wordt dat een intensieve tocht vol hindernissen. De vogels moeten door zeven valleien heen. Het zijn zeven zeer intense ervaringen waardoor ze belangrijke inzichten over zichzelf opdoen. Na de barre tocht komen ze uiteindelijk bij de Simoerg aan.

Het verhaal ‘De Samenspraak van de Vogels’ is een indrukwekkende allegorie op de menselijke zoektocht naar waarheid.

Tijdens het weekend zijn we op allerlei manieren met het verhaal aan de slag gegaan. In een rollenspel, waarbij we de karakters van de verschillende vogels hebben verkend. Met veertjes: welk beeld hebben we van de waarheid? Met sluiers en doeken: hoe is de waarheid voor ons verborgen? Dansend: hoe voelt het lijf als verlangen naar meer inzicht en aarzeling om op weg te gaan met elkaar om de voorrang strijden? Zijde schilderend: we schilderden als groep voor elkaar het doek. En daarmee gaven we aan elkaar terug wat we ervaren hadden van ieders weg naar de waarheid.

Foto’s: Neely de Ronde en Amanda Lang.
Klik op een foto voor een galerij met grote afbeeldingen:

Scroll naar boven