Lukt het jou om écht te luisteren?

Markt

De wereld is als een drukke markt. Allerlei stemmen eisen onze aandacht op. De ene aanprijzing is nog aantrekkelijker dan de andere. Tegelijk gaat veel aan ons voorbij. Soms luisteren we ‘met een half oor’. Allerlei informatie ‘gaat het ene oor in en het andere uit’. Versnippering en gebrek aan concentratie zijn aan de orde van de dag. Ondertussen shoppen we onze dingen bij elkaar op de markt.

Luisterend aandachtig

Intieme Vreemden organiseert van 16 t/m 18 juni 2023 een weekend rond het thema LUISTER! Luisteren heeft te maken met aandacht. Je bent in het luisteren aandachtig aanwezig. Er ontstaan een middelpunt en concentratie. Opeens is dat ene al je aandacht waard.
►Bekijk de fotogalerij ‘De roeping van Samuël’.

Het ís er al

Het mooie is dat luisteren niet iets is dat we moeten máken. De uitnodiging tot aandacht is overal aanwezig. De merel die ’s ochtends vroeg uitbundig begint te zingen, je móet wel luisteren. Eén enkele noot in een muziekstuk, je wordt er stil van. Die vriendelijke opmerking van de kassière, je voelt je opeens blij. Het leven is aangelegd op luisteren.

Innerlijk oor

Onze oren zijn zintuigen voor geluiden van buitenaf. Het afgestemd zijn op dat wat er ín ons leeft, is op zijn minst even belangrijk. Je laat dan toe wat er is. Dat kan van alles zijn: onrust, verlangen, verdriet, pijn, een diepe vrede, of nog weer iets anders. Als je toelaat wat er is, oordeel je niet. Je laat het gebeuren. Je luistert. Soms naar dingen die je al tijden het zwijgen opgelegd hebt.

Ruimte

Als je ruimte hebt voor jezelf, heb je ook meer ruimte voor de ander en het andere. Je oor wordt als het ware gevoeliger voor de signalen die de ander uitzendt. Die signalen vang je op. En je registreert ze. Door te luisteren kom je in verbinding. Allereerst met jezelf, maar ook met de ander en het andere.

Stilte

Oefenen in luisteren is ook oefenen in luisteren achter de oppervlakkige stemmen. Wat wordt er gezegd in het juist níet zeggen? Er is de stilte van afwezigheid van lawaai. Hoe verademend kan dat zijn! Deze stilte kan een gevulde stilte worden. Een stilte die ons iets zegt dat in geluiden onzegbaar is.

Valse tonen

Luisteren is óók aandacht hebben voor dingen die we het liefst niet wíllen horen. Soms leggen we bepaalde stemmen streng het zwijgen op. Het is taboe. Zulke stemmen schreeuwen toch om aandacht. Als er ruimte komt, mogen ook die valse tonen er zijn. Ze hebben ons iets te zeggen. Hoe ingewikkeld dat ook kan zijn.

Verhalen

Van oudsher zijn verhalen dé manier om te vertellen én te luisteren. Een verhaal verbindt de verteller en de luisteraar met elkaar en met het onderwerp van het verhaal. Zo ontstaat er ruimte om levensthema’s toe te laten.

Ons programma

Tijdens het weekend van 16 t/m 18 juni 2023 komen al deze kanten van luisteren langs.

 1. Op de vrijdag luisteren we allereerst in de dans. Welke bewegingen wil ons lichaam bij een bepaalde muziek maken? Kunnen we ingaan op de uitnodiging om de lichaamshouding die we doorgaans gewend zijn om te toveren in dans? We doen dit met de methode van ‘bewegen vanuit improvisatie’.
  Daarnaast luisteren we naar een oud verhaal. We spelen het verhaal na om te ontdekken wat de personen en hun onderlinge banden ons te vertellen hebben. Of we naar onszelf kunnen luisteren en ons in iets kunnen herkennen dat ons in ons eigen leven verder helpt.
  ► Bekijk het programma dag 1
 2. Op de zaterdag beginnen we met meditatie. Hierna gaan we aan het werk met schilderen op zijde. De waterige verf vloeit alle kanten op en zet als vanzelf onze gedachten om in gevoel. Waarheen zullen de kleurrijke golven ons leiden? Welke onverwachte verbeeldingskracht komt in ons naar boven als we naar onszelf luisteren en naar anderen kijken?
  Goed om te weten: jouw zijden werk zal je binnenkort worden toegestuurd.
  Dans sluit de dag af.
  ► Bekijk het programma dag 2
 3. Op de zondag beginnen we met dans. Hierna leggen we een denkbeeldig mozaïek van onze gezamenlijke luisterervaringen van de afgelopen dagen. Als we werkelijk luisterden: wat konden we horen dat we anders hadden gemist? In tweetallen wisselen wij onze vondstenen uit en luisteren we ook en vooral naar elkaar. De brug van het luisteren naar de ander is geslagen.
  We besluiten met een overzicht over het hele weekend.
  ► Bekijk het programma dag 3
Scroll naar boven